U moet uw Adobe Flash speler upgraden. Klik hier om de nieuwste flash speler te downloaden.
CT
kies een datum
vorige maand

MAART 2021

volgende maand

ZO

MA

DI

WO

DO

VR

ZA

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VERSLAG VAN DE AFBRAAK VAN EEN THEATER

EPILOOG

Op de 2 (brand) brieven aan de wethouder kwam nooit antwoord. Nu is het te laat, want het theater heeft geen adres meer. D66 leider Pechtold liet alle briefschrijvers weten: mede gelet op de tijd is het helaas niet mogelijk om iedereen tijdig te antwoorden. Weg theater. Totale culturele kapitaalvernietiging, anders is het niet te noemen. Een perfecte plek voor voorstellingen, concerten, presentaties en televisie uitzendingen bestaat niet meer. Particulier initiatief moest het afleggen tegen onverklaarbare dadendrang van 2 ambtenaren.

ONTRUIMING

Wie op woensdagochtend half acht de Nes in liep, zag een colonne van verhuisauto's, een verhuislift en een wachtende groep in het zwart geklede stoere mannen. Om acht uur precies wordt er op de deur geklopt en stapt de deurwaarder naar binnen. In haar gevolg politie, gemeente en slotenmakers. De verhuizers blijven vooralsnog buiten staan. "O, het is helemaal leeg!" roept zij verbaasd uit. Inderdaad. Het resultaat van heel hard werken, afbreken en verhuizen door comedians, vrienden en familie. Het onmogelijke is gelukt. Alles staat aan de overkant opgeslagen in Theater Frascati. Iedereen die meewerkte, lang of kort, heel erg bedankt voor jullie inzet.

Om half negen komt de echtgenoot van de eigenaresse binnen geschuiveld. Hij toont ontevredenheid en bemoeid zich met het opnamerapport van de deurwaarder. De krachtstroomkabels van de televisie blijken nog niet verwijderd. Dan is er even tumult over een gecertificeerde sleutel van 5 euro. Maar die zit gelukkig aan de ingeleverde sleutelbos. Met de overdracht van de sleutels is de eigenaresse zonder een cent te hoeven vergoeden in het bezit gekomen van balkon, nooddeuren, toiletten, luchtbehandelingsysteem, trussen, kpn installatie enz enz. De waarborgsom van 15.000 zal niet worden teruggestort want er is niet opgeleverd volgens het makelaars rapport. "Ach als wij maar gezond zijn" is de afscheidszin van de echtgenoot. 

VERLOREN

Een pagina groot verhaal in de Volkskrant confronteert heel Nederland met de ernst van de dreigende sluiting van het theater. Veel laatste moment smsjes van geschrokken theatermensen. Want ernstig is het als het gezelschap zwijgend de rechtzaal van het Paleis van Justitie inschuiveld. Een goed gevulde publieke tribune vol comedians en sympatisanten. Schrijvende pers. Drie rechters buigen zich over het hoger beroep van het verloren kort geding.  Wij zijn niet in vorm bij het beantwoorden van rechtstreeks gestelde vragen. Geen performance. Onze advocaat hamert op art 301. Uitslag als procesverbaal om 15.00 uur

Veel comedians hebben zich rond het spannende tijdstip verzameld in het theater. De uitslag laat op zich wachten. Er is enige vertraging wordt gemeld. Is dat een gunstig teken? Dan plotseling een sms van de advocaat. Negatief. Wij hebben verloren. Geroezemoes valt stil. En het blijft angstig stil. Dan begravenisstemming. En snel omschakelen naar inpakken en verhuizen. Een megaklus. 

VIERDE NIEUWE DAG

Vandaag hebben wij enkele vragen voor de politieke besluitvormers.

DERDE NIEUWE DAG

UPDATE: Arnon Grunberg laat ons weten niets met het Art-Deli project te maken te hebben. Net als Paul Haenen kent hij het niet. Ook zijn naam is ten onrechte gebruikt.

De prachtige plannen van de nieuwe huurder Art-Deli eens in alle rust en zonder emoties gelezen. Het is een hoog cultureel concept waar de hele Deelraad Centrum  (met uitzondering van de SP) en blok voor viel. Het is een officieel stuk ingebracht door de Gemeente Amsterdam als aanbiedingsformulier voor de vergadering van 1 juli 2014 met reden van urgentie: hoog. Fragment uit het door de ambtenaren voorbereide initiatief: Het idee is dat bezoekers genieten van de kunstexposities en tegelijkertijd, omgeven door kunst en design, middenin de expositie iets te kunnen consumeren (horeca) einde fragment. Voor die horeca is volgens geruchten Casper Reinders, eigenaar van oa de Jimmy Who en Chicago Social Club, aangetrokken. Het concept lijkt overigens erg op het restaurant Art'otel op de Martelaarsgracht 5 hooguit 10 minuten lopen vanaf het Rokin. Maar bij Art Deli worden een aantal bekende Nederlanders opgevoerd die medewerking gaan verlenen aan exposities, concerten en lezingen. Niet echt verrassend zijn De Nationale Opera en het Conservatorium waar het Comedy Theater ook al samenwerkingsverbanden mee had. Opvallend is het gebruik van de naam Paul Haenen. Bij navraag bleek hij van niets te weten, wenst ook geen enkele betrokkenheid. Eerder genoemde samenwerking met de Parade is inmiddels uit de stukken verdwenen. www.centrum.amsterdam.nl

PLUS 2

Om 11 uur op NPO Radio 1 besteedt Frits Spits in de Taalstaat aandacht aan de mogelijke sluiting van ons Comedy Theater in de Nes.

 

PLUS 1 DAG

Een gelukkig nieuwjaar voor medevechters, supporters, verontwaardigden en tegenstanders. Veel gezondheid en genieten van het leven. En voor het publiek ook in 2015 zal het Comedy Theater voor u open blijven.

 

LAATSTE DAG

Vandaag rondlopend door het theater slechts één gedachte steeds maar weer: Wat een kapitaal vernietiging. Morgen in de vertraging nieuwjaarwensen voor ons publiek, al onze supporters, meedenkers en meevechters. Morgen ook het begin van een strijdbare week. Want politiek waarom heeft u het theater opgeofferd. 

2 DAGEN

Mededeling voor ons publiek: HET COMEDY THEATER IN DE NES IS GESLOTEN.

3 DAGEN

Brief van de eigenaresse op de mat. Instructies hoe het pand op 2 januari moet worden overgedragen. Onderschriften bij de foto's als Verlichting en geluidsinstallatie incl. bekabeling verwijderen. Balkon kan achterblijven, stoelen dienen verwijderd te worden. Trap naar Balkon kan blijven. Podium verwijderen en alle schade aan muren, vloer en plafond herstellen. Tja. Hier wordt gedacht; daar gaat onze borgsom. Jeroen werkt aan een logistiek plan. Alle ex stagiares worden opgeroepen. Belangrijke spullen zullen de straat oversteken en vinden tijdelijk onderdak bij Frascati. Bij definitieve sluiting worden op jaarbasis 5 stage plekken om zeep geholpen. Politiek dus nooit meer jammerklagen dat er te weinig technische stages in Amsterdam zijn.  

 

4 DAGEN

De stoelen op het balkon zijn los geschroefd en wachten nu op transport. Elke stoel draagt geschiedenis. Decennia lang stonden de rijen in de zaal van het Nieuwe de la Mar Theater en waren dus het eigendom van Wim Sonneveld. Geschonken aan ons theater door heer en mevrouw Van de Ende bij de verbouwing tot het huidige De La Mar Theater. Zouden ze terug mogen?

En het moet maar eens gezegd: hulde aan de medewerkers van de stadsreiniging. Al het grof vuil (rekwisieten, decorstukken, pannen en potten, alles bewaard voor ooit nog eens handig gebruiken) gisteravond op straat neergezet, vanochtend in de vroegte netjes meegenomen. De Gemeente Amsterdam heeft geweldige medewerkers. 

 

5 DAGEN

Mooie dag om brieven te schrijven. Eerst naar Kasja Ollongren, wethouder van Culturele Zaken. Tweede brief al, maar waarschijnlijk op kerstreces want nog geen antwoord. Dan nog brief aan D66 Amsterdam. En één aan Pechtold misschien weet hij de diepere partij politieke reden om een ongesubisidieerd theater aan de kant te schuiven voor een restaurant.  Daarna de vaste bespelers per brief een update van de situatie geven in de hoop dat zij het theater in de agenda houden. Tot slot de nieuwe programma's. Jammer jammer jammer. Prachtige zomerbespeling. Veel studenten musicals, twee cd presentaies en een week lang de internationale audities voor Cirque du Soleil. Nog maals jammer jammer jammer. 

6 DAGEN

Eerste van vier voorstellingen van de Winter Snow Show. Leuk publiek. Hele goede show.

NOG EEN WEEK

Toen werden schoot en boezem lekkernij. Tweede stille Kerstdag mooie gelegenheid om weer eens door het boek van Charles Vergeer te bladeren. Over de geschiedenis van de Nes. Het ontluiken van een nieuw verlangen. Over de Nieuwe Gids en de Kroniek. Willem Kloos. Herman Heijermans. Arthur van Schendel. Jan Toorop. Isaac Israels. George Breitner. Vincent van Gogh. Alette Jacobs. De achterkant van de Tachtigers, de modellen in de schildersateliers, de bezoeken aan de bordelen, de meisjes in de Nes en natuurlijk cafe chantant Victoria. Het Comedy Theater had al een synopsis voor een historische revue klaar liggen. Maar helaas, de Nes als theaterstraat houdt op 2 januari 2015 op te bestaan. Dank Deelraad.

8 DAGEN

Vierhonderd hangertjes inpakken. Van de grond rapen en van de kapstokken plukken. De garderobe wordt ontmanteld. Posterhok leegtrekken. Alles naar de papiercontainer. Acht jaar theatergeschiedenis door de handen. Moeilijk weggooien maar toch. Sentimentknop uit.

9 DAGEN

Vandaag even doen alsof er niets aan de hand is. Voorbereidingen voor de vier Winter Snow Shows. Direct na Kerstmis met als extra toevoeging in de titel de Toegift Show. Vier voorstellingen met openwaaiende deuren en comedians door de sneeuwstorm. Sneeuw, veel sneeuw. En komende maandagmiddag onverwacht een video registratie met Martijn Koning. Trots en vereerd hem in ons theater te hebben. Alles alsof wij gewoon blijven bestaan.  

10 DAGEN

Brief van de Gemeente ontvangen:

Aan de bewoners van Nes 110. De eigenaar van de woning het pand aan Nes 110 laat het pand door een gerechtsdeuurwaarder ontruimen. Deze gerechtelijke ontruiming is gepland op 07-01-2015. Uw inboedel komt op de openbare weg te staan, dat mag niet zomaar. Dat is een regel in de Algemene Plaatselijke Verordering (APV). Volgens artikel 4.3 "voorwerpen of Stoffen op, aan of in de openbare weg" is het niet toegestaan om voorwerpen op de openbare weg te plaatsen zonder vergunning.

11 DAGEN

Na het slotapplaus gistermiddag vandaag helemaal NIKS. Nooi gedacht dat volwassen mensen zo kunnen huilen.

12 DAGEN

Het was puur toeval dat juist Burlesque met een zondagmatinee de laatste officiele voorstelling werd. De introductie van Burlesque voor Nederland begon hier in dit theater. Vandaag een familiefeest in een uitverkochte zaal met geweldig publiek. Hoog niveau voorstelling. De Kerstman van de Bijenkorf kwam ook nog even langs.

13 DAGEN

Extra aandacht voor de Kerstversiering voor het maandelijkse heren en dames feest. Los op de bekende kerstmuziek. De Pop Queers moeten op zoek naar een andere locatie.

 

14 DAGEN

Vanmiddag om 16.00 uur houdt Stadsdeel Centrum een kerstborrel. Locatie: het stadhuis. Comedian Hassan gewapend met een stapel folders daar naar toe op zoek naar een luisterend oor van de diverse Stadsdeelraadsleden.

In het theater de jaarlijkse kerstbijeenkomst van Blazhoffski TV Productions. (makers van Toren C De Keuringsdienst van Waren Hello Goodbye) Ook de Belgische afdeling was opvallend aanwezig. En natuurlijk speelde de thuiskomst van het Kersthertje weer een belangrijke running(film)rol. Bij het afscheid beloofden de Belgische creatieven een reddingsactie voor het behoud van het theater vanuit Belgie.  

15 DAGEN

Oei. De flyers zijn nu al op. Snel een herdruk in werking zetten.

16 DAGEN

Aan het slot van het laatste open podium kwam comedian VANESSA JORISSEN  onaangekondigd met een ijzersterke analyse over de waarde van het theater voor  comedians. Zij refereerde aan haar eigen eerste optreden hier en de mogelijkheden die zij kreeg voor haar carriere. Sterk en een geweldig applaus. Jammer dat er geen camera stond te draaien. 

17 DAGEN

Wat doen wij met minister Ploumen? Staat geprogrammeerd voor 7 januari. Landelijke politiek door de deelraad politici op de stoep gezet.

18 DAGEN

Dag van de spandoeken. Motto van de campagne: Kunt u de Deelraad nog volgen? Geen opstopping op de zondag. Wel veel wandelaars die stil blijven staan en verbijsterd de mededeling lezend. Begrijpt u het nog?

19 DAGEN

Vanavond allerlaatste (?) 'gewone voorstelling' van de Comedy Explosion in het theater. Acht jaar lang stonden hier de comedians. Velen zijn nu gekomen om nog één keer de sfeer mee te maken. Afscheid nemen van het podium waar zij triomfen vierden of soms onverwacht onderuit gingen. Historische avond. Beste Emcee van Nederland Menno Stam probeert lijn en tempo in de show te houden.

20 DAGEN 

Open brief aan D66 (hier morgen te lezen)

21 DAGEN

Knap werk van de drukkers (en van ontwerper Friso natuurlijk). Flyers, posters en spandoeken zijn in no time gedrukt. Iedereen ziet het belang en zet zich in. Klaar voor de flyerman wagentjes. Wordt een week vol actie.

22 DAGEN

Het hoger beroep tegen de uitspraak van het kort geding vindt plaats op dinsdag 6 januari. Drie rechters van het gerechtshof zullen zich buigen over de ontbinding van het huurcontract. Maar deze toestand had nooit hoeven plaatsvinden als de dames en heren politici van de deelraad gewoon strak vastgehouden aan hun uitgestippelde beleid. Met bestemmingswijzigingen lieten zij het Comedy Theater los in vrije val. En in hun uitgegeven brochure stond nog zo trots De Nes het Off Broadway van Amsterdam.

23 DAGEN

De comedians beginnen zich wat ongemakkelijk te roeren. Weinigen kunnen zich voorstellen dat de deur van het theater dicht gaat. Het podium op de kerstboomverbranding zal belanden.  Veel voorstellen. Veel ideeen. Actie hangt in de lucht. Richting politiek. Richting Deelraad Centrum. Richting D66. Na het weekend wordt het druk en onstuimig. En in maart zijn de verkiezingen.

24 DAGEN

Nu de kranten schrijven over het conflict van eigenaresse pand (wij moeten ook hypotheek betalen)en het Comedy Theater (wij willen niet gesloten worden), houden de dames en heren politici van Deelraad Centrum zich muisstil. Met het excuus van dit is een private kwestie stappen zij opzij. Maar er was helemaal geen conflict ontstaan als de deelraad een bestemmingswijziging op de eerste vergadering al had afgewezen. Het theater was dan gewoon theater gebleven. Nog steeds begrijpt bijna niemand waarom zo nodig een horeca bestemming moest worden doorgedrukt. Niemand op de bres voor het behoud van het theater? Engelenbak dicht, Werkteater dicht, MC dicht, theaters teveel in Amsterdam misschien? 

 

25 DAGEN

Vannacht geluisterd naar NPO Radio 1 Nooit Meer Slapen. Hoofdgast was Paul Haenen. Hij trots - en terecht - vertellend over zijn eigen theater Het Betty Asfalt Complex. Ook een theater zonder subsidie hard zwoegend om de zaak 25 jaar lang open te houden. Wat raar en jammer dat Paul Haenen een van de boegbeelden van Art Deli is geworden daarmee het comedy Theater in de problemen te hebben getrokken. Vandaag Paul en Dammie een brief schrijven.

26 DAGEN

Hoe moet het nu met minister Ploumen ? Zij staat geprogrammeerd voor een avond spreekbeurt en vragen in ons theater op 7 (!) januari. Met het organiserend Machiavelli nu op zoek naar een andere zaal. Wat een afgang.

27 DAGEN

Het hoger beroep maandag gaat NIET door. De advocate van de tegenpartij heeft de maandag als verhinderdatum opgegeven. Tactisch goed gespeeld. Iedereen agenda's trekken, maar met al die kerstdagen drukte kunnen de rechters begrijpelijk geen nieuwe datum prikken anders dan 6 januari (!) Het turbo appel bij het gerechtshof wordt zo niet zo turbo meer. En het brengt een gigantisch logistiek probleem. Gaan we ontruimen en 2 januari de sleutel van het pand inleveren bij de deurwaarder? Waar laten wij al die spullen tot de uitspraak? En nemen wij het balkon mee?

 

28 DAGEN

Even iets heel anders. Vanavond een geweldig concert van Yessister Jazzsister ter ere van hun nieuwe cd Grzay People. De vier dames hadden zich omringd door een podium vol geweldige muzikanten. Kopersectie altijd goed ! Hopen dat de Sister versie van Rolling in the Deep ook op de cd staat. Zaal stampvol en uitbundig. Na concert nog even rechtstreeks in de uitzending van NPO Radio6. Over de vele concerten in het theater en de geweldige akoustiek. 

29 DAGEN

Vandaag beraad. Welk traject gaan de advocaten (de huur specialist en de bestuurs specialist) de komende weken volgen. En hoe bereiden wij ons voor op de bodemprocedure (en wat doen we dan ondertussen in die twee jaar). Dan komt het nieuws: maandag as is ons hoger beroep, in vaktermen Turbo Appel genoemd op de rol gezet bij het gerechtshof Amsterdam. Zal dat de ontruiming kunnen tegenhouden ? 

30 DAGEN

 "Ach", zegt bestuurscommisielid MICHA MOS enigszins geirriteerd tijdens de tweede stadsdeelvergadering over Art Deli, "dat kan toch geen theater genoemd worden. Dat is een feestzaaltje. Graag ruim baan voor een nieuw prachtig cultureel initiatief."

Speciaal voor Groen Links een willekeurige greep uit 7 1/2 jaar Comedy Theater programmering. Let wel zonder 1 cent subsidie.

Cabaret en comedy - Drs P., De Wigwam van Youp, Op naar de Kuip van Brigitte Kaandorp en Cor Bakker, Claudia in concert, Ellen ten Damme, Op Sterk Water als huisgezelschap, Now en Lauw, de Nieuwsfreaks, de Winter Snow Show, Eddie Izzard, Lewis Black, Margaret Cho, Maz Jobrani, Paul Merton

Muziek - Guus Meeuwis, Wouter Hamel, Alan Clark, McChicks, Huub van der Lubbe

Literatuur - Alle Nederlandse schrijvers via Kluun's Nightwriters,  boekpresentatie Cornald Maas, John Irving, Murakami, Tess Gerritsen, Armando, Peter van Straaten, Remco Campert, Ammaniti, Stefan Hertmans,

Televisie en film - opnamen Ramses, opnamen Feuten, College Tour, Nacht van de klassieke muziek (live), Holland Festival Weekmagazine (live) 11 afleveringen Veronica comedy uit de Nes, De Kist,

Bijzondere gebeurtenissen Ned Opera Stichting scholierenproject, Burlesque, wereldpremiere House of Cards II, De Turkse Boot, Eat your Kimchi,   (lijst wordt komende dagen verder aangevuld)

31 DAGEN

Het architectenbureau van het culturele restaurant is vanochtend komen meten en passen. De kwartiermeesters van de nieuwe huurster die het Comedy Theater als gepasseerd station neerzette, acteren volgens deze marsorder. De rechter vonniste toegang tot het theater op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per weigering (tot een maximum van 50.000 dat weer wel). Zwijgend passen en meten dus met neus in de lucht voor de hoogte natuurlijk.   

32 DAGEN

Waarom moest D66 draaien? Maar liefst drie vergaderingen van de bestuurscommisie Amsterdam Centrum (lees Deelraad) waren er voor nodig om de bestemming te wijzigen van cultuur naar horeca. D66 was tegen. Dus werd er twee vergaderingen niet gestemd. De derde vergadering was D66 om. De weg is vrij om het theater te sluiten.

33 DAGEN

Een mooie stille zaterdagochtend. Bleke zon begin van aangenaam koud. De winter gaat nu toch echt komen. In de verlaten Nes fiets een vader met zijn zoon. 'Kijk hier is het, Max. Dit wordt ons restaurant.' Wat je vader ook zegt. Nog even niet Kid. Vanavond speelt Tim Ward hier met de Comedy Explosion voor een opgetogen zaal

34 DAGEN

Eens vragen wanneer het stadsdeelbesluit tot bestemmingswijziging van theater in horeca door het bestuur van de centrale stad wordt behandeld. Ambtenaren blazen rookgordijnen in antwoord. Zoveel rook produceert onze toneel hazer nog niet eens. Het lijkt definitiever dan definitief. 

35 DAGEN.

Gisteren de uitspraak van de voorzieningsrechter, vanmiddag al een deurwaarder in het theater met de betekening van het vonnis. De eigenaresse laat er geen gras over groeien. Tempo. In het vonnis: als het theater niet vrijwillig gaat dan komt de sterke arm. Vanavond de finale van de stand-up workshop van Roel en Menno.

Dagboek van een aftel Drama.

terug